Publicador de continguts


Què és el Consum responsable?


21 de gener de 2021

El consum responsable per part de les persones consumidores i usuàries implica un consum conscient i crític a l'hora de comprar un producte o contractar un servei, perquè aquest consum sigui sostenible i solidari.

La persona consumidora i usuària responsable és aquella que, a més de conèixer els seus drets, es guia a l'hora de consumir per criteris socials i ecològics, ja que comprar implica una sèrie de processos econòmics, socials i mediambientals.

D'aquesta manera, comprar de manera responsable significa qüestionar-se què és imprescindible i què no, la nostra disponibilitat econòmica, i l'elecció de productes no sols pel seu preu o qualitat, sinó també per ser respectuosos amb el medi ambient i amb els drets humans i principis de justícia social.

A més, el consum responsable és una actitud que també es pot exercir en la llar estalviant electricitat, calefacció, aigua o combustible, i a l'hora de contractar els subministraments de la llar o l'elecció de l'entitat bancària.

Les característiques del consum responsable són:

. És un fet conscient, ja que suposa reflexionar abans de comprar o contractar un servei.
. És crític, ja que es pregunta per les condicions socials i ecològiques en les quals ha estat elaborat un producte o produït un servei.
. És ètic, es basa en valors com la responsabilitat, l'austeritat com a alternativa al consumisme, o el respecte dels drets dels productors i de l'entorn.
. És ecològic ja que es preocupa del medi ambient i la utilització dels recursos naturals.
. És saludable perquè fomenta un estil de vida basat en hàbits alimentaris sans i en la compra de productes de qualitat i respectuosos amb l'entorn.
. És sostenible ja que reduir el consum innecessari millora l'equilibri mediambiental i es generen menys residus.
. És solidari amb altres pobles i amb les generacions futures.
. És socialment just ja que es basa en els principis de no discriminació i no explotació.

Les persones consumidores i usuàries tenen el poder de transformar un simple acte de consum en un veritable acte de la ciutadania. D'aquesta manera, a través de gestos quotidians, es pot contribuir a un canvi significatiu en les regles i patrons de producció i consum de la societat.


Data darrera modificació: 6 de març de 2023